AEsthetica Bouw Informatie Model

 

AEsthetica als BIM object

Sinds kort is AEsthetica beschikbaar als BIM object in Archicad en Revit. Door het beschikbaar stellen van deze tekeningen wordt het voor o.a. architecten, installateurs en aannemers gemakkelijker om een in-dak montagesysteem mee te nemen en toe te voegen in de bouwtekeningen. Zo kan in het ontwerp van woningen of gebouwen nu al rekening worden gehouden met de maat van de zonnepanelen en kan het dakoppervlak hierop aangepast worden

Wat is BIM

BIM staat voor ‘Bouw Informatie Model (Building Information Model)’ en is een werkmethode waarbij in een gedeeld 3D model integraal wordt samengewerkt door diverse partijen in de bouwsector. In het model staat alle informatie over het gebouw dat gebruikt kan worden tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Op deze manier is het dus mogelijk dat verschillende partijen die in verschillende levenscyclusfases een bijdrage leveren aan het gebouw, gezamenlijk informatie kunnen aanleveren, ophalen en bewerken

Het doel van BIM is om de prestaties van de bouw te verbeteren. Door gebruik te maken van BIM moeten er minder transactiekosten zijn, minder faalkosten en meer kwaliteit. Doordat alle informatie van iedere partij inzichtelijk is, kunnen fouten van te voren worden ingezien.

Aspecten en elementen zijn in het BIM model gekoppeld aan factoren zoals de prijs, het ontwerp, de bouwtijd en het onderhoud. Als er beslissingen worden genomen door een partij wordt automatisch doorberekend wat dit voor effect heeft op de factoren van de andere partijen.

Er zijn aan aantal eisen gesteld aan een BIM. Zo moet het een gedeelde digitale weergave zijn. De informatie en bestanden in het model moeten door verschillende computers uit te wisselen en te gebruiken zijn. De uitwisseling van informatie is vrij toegankelijk maar moet beschikbaar zijn in de taal van de deelnemers van het project.

In feite heeft de BIM verschillende functies uit het perspectief van diverse deelnemers;

  • In een project staat BIM voor informatiemanagement. Het zorgt voor data die bijdraagt en gedeeld wordt door alle deelnemers aan een project. De juiste informatie, op het juiste moment bij de juiste persoon.
  • Voor projectdeelnemers staat de BIM voor een multidisciplinair proces. Er wordt tezamen bepaald hoe alle individuele teams werken en samenwerken om het gebouw tot stand te brengen.
  • Tot slot is de functie van BIM voor het ontwerpteam integraal ontwerpen. Teams stimuleren elkaar tot betere prestaties, gaan op zoek naar technologische oplossingen en proberen creativiteit te stimuleren.

 

 

Laat hier je gegevens achter!

* Verplichte velden